Academie maakt mozaïektegels voor sterrenweide

Aarschot Cursisten van de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst leggen de laatste hand aan elf mozaïeksterren. Die zullen in het voorjaar de sterretjesweide sieren van de begraafplaats in deelgemeente Gelrode.

De sterretjesweide is een gedenkplaats voor doodgeboren kinderen.

”Verschillende gemeenten hebben al zo’n weide ingericht. Ze kopen dan stervormige sierelementen. Wij wilden graag iets creatievers, waaraan mensen zelf kunnen meewerken”, zeggen Aarschotse schepenen Christel Verlinden en Gwendolyn Rutten. “We hebben veel talent in de Academie en gingen bij hen te rade.”
Gaudi
Als inspiratie dienden de sterren die Antoni Gaudi ontwierp. “We hebben uit Italië Smalti laten overkomen, speciaal gekleurd glas om mozaïeken te maken”, zegt Kim Deboes, directeur van de Academie.

”De steentjes moeten minutieus gekloven worden met een hamer. Als een puzzel worden ze op de patronen geplakt. Daarna wordt het kader gecementeerd en krijg je een veelkleurige tegel.” De elf tegels worden in de boord van een perk ingepast, centraal op het kerkhof. Veertig cursisten hebben hun andere kunstwerken laten liggen om drie weken lang mee te werken aan de sterren. “We zijn aangenaam verrast dat er zoveel enthousiasme was voor dit project van de gemeente”, zeggen de schepenen. “De cursisten doen mee aan iets zichtbaars en betekenisvols. Kindersterfte is een gevoelig onderwerp, maar we merkten dat naar verloop van het project er meer openlijk over gepraat werd.”

Bron: HLN

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *