Eerste fase restauratie kerkhof Rillaar achter de rug

Het kerkhof van Rillaar is dringend aan restauratie toe. In opdracht van schepen Christel Verlinden, bevoegd voor begraafplaatsen, werd 56.200 euro vrijgemaakt in het budget waarvan de provincie Vlaams-Brabant 11.250 euro subsidieert. Om de kosten te spreiden verlopen de werken in verschillende fases. De eerste fase is net achter de rug.

Dodenhuisje volledig gerestaureerd

Het dodenhuisje was in erbarmelijke staat: het voegwerk was verweerd, de muren waren vochtig, de muurankers verroest, de asbestleien kapot, deuren en ramen afgebladderd, dak- en afvoergoten stuk en de vloer was op vele plaatsen gebarsten. Bovendien waren enkele graven aan de westelijke muur en de toegang tot het kerkhof verzakt. Verschillende dekstenen op de kerkmuur waren stuk, met waterschade tot gevolg. Kortom, een volledige restauratie drong zich op.

Jan Vervloessem en zijn team brachten de restauratie tot een goed einde. Jan slaagde er zelfs in om een partij oude vloertegels op de kop te tikken. Zo kon het interieur van het dodenhuisje in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden. De schilderwerken maken het geheel af.

Kerkhofmuur wordt aangepakt “Als bevoegde schepen ben ik enorm fier op deze realisatie”, bevestigt Christel Verlinden. “De restauratie is een meerwaarde voor de Rillaarse dorpskom. In een tweede fase pakken we de volledige kerkhofmuur aan. Ik start hiervoor zo snel mogelijk een subsidiedossier op.”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *