Omgevingswerken kapel Free Coekaertsplein

De stad Aarschot heeft de buitenomgeving van de kapel O.L.V. van de Zeven Smarten in Bergvijver in erfpacht. Momenteel voert de stad omgevingswerken aan de kapel uit om de toegankelijkheid te verbeteren. Het pleintje aan de kapel werd in 2011 omgedoopt tot Free Coekaertsplein, naar de burgemeester die aan het beleid stond in Aarschot van 1982 tot 1989 en afkomstig was van Bergvijver.

Op vraag van de buurtbewoners werd het plein omgevormd tot een verharde parking met 13 parkeerplaatsen. Op de hoeken werden plantenvakken aangelegd. De mogelijkheid om er containers voor de papierslagen en permanente glascontainers te plaatsen, werd ook voorzien.

Omgevingswerken aan kapel

In functie van de rolstoelgebruikers leggen we nu de trappen opnieuw aan. Ze kunnen de kapel nu langs beide zijden bereiken via een hellend vlak. De voor hen bedoelde parkings sluiten nu korter aan bij de hellende vlakken. Met een minimum aan financiële middelen en de vakkundigheid van onze mensen van de dienst wegenwerken en de groendienst realiseren wij hier een mooi project voor Bergvijver.

Beeld en groenaanleg

Schepen van Openbare Werken Christel Verlinden: “De kers op de taart is het beeld ‘Spelende kinderen’, geschonken door de vzw Parochiale werken Bergvijver. Het beeld van 60 cm hoog en 50 cm breed verwijst naar het vroegere schooltje. Het zal op een hoge sokkel vooraan de straat prijken.
Chantal Smets beeldhouwde het uit Franse witte steen. Het groen zullen we dan ook aanleggen met speciale aandacht voor het beeld. We omkaderen het geheel met siergrassen, vaste planten, bloembollen en een solitaire heester in de vernieuwde plantenbakken.”

De kapel: nieuwe bestemmingen

Op 15 december 2012 vond in de kapel de laatste eredienst plaats en werd zij ontwijd. De kapel bleef twee jaar leegstaan tot Herman Pelgrims en Dirk Smekens ‘Bergvijver-Cultureel’ oprichtten.
Als opener organiseerden ze er een kleinkunstavond met Elly en Rikkert. Later traden er onder meer nog Sabien Tiels en Barbara Dex op.
De kapel doet dienst voor allerlei culturele activiteiten zoals een kerstmarkt, tentoonstelling, quiz, receptie, wijkfeest…
Wekelijks wordt ze op zondag gebruikt door de Evangelische Kerk. De vieringen kunnen op steeds meer belangstelling rekenen.
Op zondag 29 oktober zal de VRT zelfs een evangelische viering vanuit de kapel Bergvijver uitzenden

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *