Open Vld komt op voor ‘alleen-woners’ in Aarschot

Met Valentijn staat deze week het feest van de liefde op de agenda. Maar de realiteit is nu eenmaal dat veel mensen in Aarschot vandaag alleen wonen. Open Vld Aarschot vraagt aandacht voor die ‘alleen-woners’ en stelt een reeks maatregelen voor om hun leven makkelijker en aangenamer te maken: een single-reflex, andere woonvormen en een busdienst langs woonzorgcentra. Open Vld doet tegelijkertijd een oproep: ‘Wie ideeën heeft voor alleen-woners, laat het ons weten!’

“Weet je niet wat te doen met Valentijn? Of hou je niet van een traditionele tête-à-tête? Kom dan naar de eerste Valentijn-Swingle in Aarschot.” Met deze uitnodiging kondigen de liberalen de eerste editie van hun evenement aan. “Het wordt een plezierige dansavond voor iedereen”, zegt voorzitter Isabelle Dehond. “Jong en oud, verliefd, verloofd, getrouwd of alleenwonend: iedereen is welkom, ook mensen die niet politiek geëngageerd zijn maar wel open staan voor plezier.”

De Valentijn Swingle staat boven alles garant voor een plezante avond. “Zware politieke discussies zullen er niet zijn”, zegt lijsttrekker Gwendolyn Rutten. “Maar toch willen we met deze avond een politiek signaal geven. We komen op voor de alleen-woners in onze stad. Dat zijn er steeds meer. Vandaag is één op de drie huishoudens in onze stad alleenstaand. We zitten met 33% ietsje boven het Vlaamse gemiddelde. Er wonen hier ongeveer 2300 alleenstaande vrouwen en ongeveer 2000 alleenstaande mannen.” Als 1 op 3 huishoudens alleenstaand is, moet het beleid daar ook rekening mee houden. Dat kan door een single-reflex te maken bij het nemen van maatregelen. ”Bekijk de maatregelen eens door de bril van een alleenstaande”, zegt Gerry Vranken. “En kijk dan wat je als stad kan doen om met deze groeiende groep rekening te houden.” Rutten roept meteen ook alle inwoners op om zelf een single-reflex te maken. “Laat ons weten wat de stad beter kan doen voor alleen-woners. Of misschien moet het niet altijd de overheid zijn die actie onderneemt en heb je zelf als inwoner, buur, handelaar of zorgverlener goeie ideeën om het leven in onze stad te verbeteren. Laat dan van je horen op onze facebookpagina – of op de Swingle avond natuurlijk!”

Op heel wat vlakken doet Aarschot het vandaag al goed, ook voor alleen-woners. “In tegenstelling tot andere gemeenten hebben we geen forfaitaire afvalbelasting”, zegt schepen Christel Verlinden die bevoegd is voor afval. “Mensen betalen alleen wat ze daadwerkelijk verbruiken. Dat is voor iedereen beter, ook voor alleenstaanden.” Ook het gezonde financiële beleid van Open Vld’er Bob Verstraete zorgt ervoor dat singles niet benadeeld worden op het vlak van stadsfinanciën: “De personenbelasting weegt al zwaar genoeg. Gelukkig gingen de netto-lonen in januari omhoog dankzij de liberale belastingsverlaging”, aldus de schepen.

Op andere vlakken kan er nog een tandje worden bijgestoken. Betaalbaar wonen bijvoorbeeld. Een appartement of studio kost in Aarschot gemiddeld 225.000 euro. Dat is veel geld, zeker als je dat alleen moet financieren. We vragen dan ook meer aandacht voor kleinere woningen en appartementen – op maat van alleen-woners. Meer soepele voorschriften op het vlak van ruimtelijke ordening kunnen helpen om nieuwe woonvormen mogelijk te maken. Zo moet het gemakkelijker worden om een woning op te delen en om zg. ‘kangoeroewoningen’ mogelijk te maken. En tot slot is het goed dat de Sociale Bouwmaatschappij inzet op woningen voor alleenstaanden. Die moeten vandaag vaak te lang op de wachtlijst staan, omdat de woningen uit de vorige eeuw vooral gezinswoningen zijn.

“Het allerbelangrijkste voor oudere alleen-woners is toch de strijd tegen de eenzaamheid”, besluit Rutten. “Heel veel oudere mensen kiezen er niet voor om alleen te zijn. We hebben gelukkig een goede sociale werking in Aarschot. Er zijn buurtrestaurants in Sint-Rochus en het Orleanshof en in Rillaar is er Sint-Jozef. Maar heel wat mensen die niet (meer) met de auto rijden, geraken daar niet. Mobiel zijn en blijven is ontzettend belangrijk. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om gezelschap op te zoeken. Daarom kan een kleine, makkelijk toegankelijke busdienst misschien helpen om de toer te doen langs de verschillende woon-zorgcentra. De kostprijs is de inspanning meer dan waard”, zo besluit het team van Open Vld Aarschot.

VALENTIJN SWINGLE: woensdagavond 14 februari vanaf 19u30, Zaal Parthenon, Diestsestraat (centrum Aarschot) – Inkom Gratis – (meer info op facebook pagina Open Vld Aarschot)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *