Rilaarse politiek rouwt om iconisch gemeenteraadslid

Voormalig schepen en gemeenteraadslid Florent Wolput (Open Vld) uit Rillaar is afgelopen zaterdag overleden. Op 2 februari vierde hij nog zijn 81ste verjaardag. Gezien zijn gezondheid het niet meer toeliet, werd hij vorig jaar in de gemeenteraad opgevolgd. Wolput was erg sportief. In 2008 reed hij met de koersfiets nog de Mont Ventoux op.

“Ik verlies met Florent Wolput een heel goede vriend”, zegt eerste schepen Bob Verstraete (Open Vld). “Toen ik in Rillaar kwam wonen, in de jaren tachtig, nam Florent mij op sleeptouw. Hij was toen al het oudste lid van Open Vld in Rillaar. Hij lééfde voor zijn dorp. Florent was dan ook een echt stemmenkanon in zijn thuisbasis en haalde met gemak duizend naamstemmen. In de jaren negentig werd hij gemeenteraadslid.”

Mont Ventoux
Het hoogtepunt van zijn politieke carrière was in de periode 2006-2012. Toen werd hij schepen van Verkeersveiligheid en Mobiliteit in Aarschot. In die jaren beklom hij ook de Mont Ventoux. “Ik herinner me nog goed hoe dat kwam”, aldus Verstraete. “Annemie Struyf beklom in een programma de Mont Ventoux voor het goede doel. Florent zei toen dat hij dat ook nog zou kunnen en we hebben de proef op de som genomen. Ook Frans Deboes wou deelnemen. Ik heb zelf niet meegereden, maar heb toen voor hen taxichauffeur gespeeld. Het was een heel toffe ervaring. Natuurlijk hebben ze het beiden uitgereden. Florent is nooit veel op reis geweest. Een keer naar Lourdes en een keer naar de Ventoux.”

Tegen alle verwachtingen in stelde Wolput zich in 2012 nog kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was toen opnieuw helemaal de oude na een bekkenbreuk. Die had hij opgelopen bij een val met de fiets een jaar voordien. “Ik trek altijd met een groep van vier à vijf vrienden de weg op”, vertelde hij ons toen tijdens een interview. “Het zijn allemaal gepensioneerden die veel tijd hebben. Mij ontbreekt het hieraan soms wel.”

In 2013 kwam Wolput opnieuw in de Aarschotse gemeenteraad terecht, ditmaal als raadslid. Maar zijn gezondheid liet het afweten en vorig jaar liet hij zich opvolgen door partijgenoot Mandus Verlinden. Wolput zelf verbleef intussen al een tijd in het woonzorgcentrum Sint-Rochus. “Hij had een herseninfarct gehad”, weet Verstraete. “We wisten dat het onomkeerbaar was. Hij heeft een heel zware doodstrijd gehad.”
“Veel gelachen samen”
Ook Fred De Keyser van LDD verliest met Florent Wolput een goede vriend. “We hebben veel gelachen samen”, zegt hij. “Ik ging hem normaal afgelopen weekend nog bezoeken, maar toen hoorde ik dat hij zijn strijd verloren had.”

Wolput was gehuwd met Julia De Keyser en laat één zoon, Kris, achter die jarenlang keeper was bij Rillaar Sport. Op woensdag 8 maart is iedereen welkom om Wolput te groeten in het funerarium van de Laer aan de Weg Messelbroek in Zichem. Je kan er terecht van 19 tot 19.30 uur. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring.

Bron Hln.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *