Rutten wil niet wachten op NMBS voor beveiliging station

Schepen van Mobiliteit Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil dat de stad zelf bewakingscamera’s financiert voor de fietsenstalling aan het station.

Ze reageerde positief op een vraag van de N-VA in de gemeenteraad. “Ik ga rond de tafel zitten met het schepencollege en met de NMBS”, zegt Rutten. “Als we tot een akkoord komen, volgt een budgetwijziging voor december. De camera’s zouden er dan snel kunnen hangen.”

“De diefstallen en het vandalisme in de fietsenstalling lopen de laatste weken de spuigaten uit. We moeten niet langer wachten op de NMBS en alvast zelf bewakingscamera’s kopen”, zei raadslid Annick Geyskens (N-VA) maandag in de gemeenteraad.

Twee camera’s

“We stellen voor om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met de NMBS, de eigenaar van de fietsenstalling. De stad zou zelf camera’s kunnen aanschaffen en in de stalling hangen. De politie van Aarschot kan de beelden beheren. We zouden opteren voor twee camera’s, eentje in de oude en de nieuwe fietsenstalling. Een bewakingscamera kost ongeveer 1.000 euro. Financieel is dat niet onoverkomelijk. Als er camera’s hangen, zullen reizigers tenminste weer gebruik durven maken van de stalling.”

“Gezien de overlast van de jongste tijd, zijn wij ook vragende partij”, zegt Rutten. “De NMBS krijgt wellicht uit heel België verzoeken om camera’s te hangen en dan wordt het prijskaartje voor hen hoog. Voor ons zijn de kosten niet buitensporig. De grote vraag zal zijn wie wat financiert en wie de beelden opvolgt. Verschillende mogelijkheden blijven open. Alleen moeten we eerst de toestemming krijgen om er camera’s te plaatsen. Als er een akkoord komt, kan er een budgetwijziging doorgevoerd worden voor de maand december.”

Rutten heeft woensdag al een eerste overleg met de NMBS.

”Het is een mooi gebaar van Rutten”, zegt Ief Rossi, die elke dag naar Brussel pendelt.
600 handtekeningen
Hij werd al twee keer slachtoffer van diefstal en vandalisme en zamelde vorig jaar 600 handtekeningen in om camera’s te hangen in de fietsenstalling.

”Voor de reizigers maakt het niet uit welke instantie het initiatief neemt. Alleen vind ik persoonlijk dat de NMBS deze financiering op zich mag nemen. Ik betaal als klant immers al een duur abonnement.”

Bron Hln

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *