“Stadhuis wordt toegankelijker en duurzamer”

Het stadhuis krijgt een make-over. Op 1 augustus begint de renovatie van het publieke gelijkvloers. Daarna krijgen de verdiepingen nieuwe verwarming en sanitair en een energiezuinige voorgevel. “We zetten in op toegankelijkheid en duurzaamheid van het gebouw”, zegt schepen van Stadspatrimonium Bob Verstraete (Open VLD). De werken kosten 2,4 miljoen euro en moeten over een jaar voltooid zijn.

Vanaf dinsdag wordt het gelijkvloers volledig gestript. Alle loketfuncties verhuizen naar één centrale balie waar vijf medewerkers de burgers te woord staan. In aparte ruimtes kunnen de burgers met een medewerker spreken. Bij de ingang komt een grote draaideur. De ramen van de façade worden vervangen door een vliesgevel met zonwerend en isolerend glas. Het gelijkvloers moet opnieuw beschikbaar zijn voor de burgers eind januari 2018. Tot die tijd kunnen ze terecht op de vier verdiepingen.

Verouderde faciliteiten
“Als het gelijkvloers klaar is renoveren we om beurt elk van de verdiepingen waar de administratieve diensten zitten. Er komt nieuw sanitair en een verwarmingsinstallatie, die tot de draad versleten waren”, zegt Verstraete. “Het gebouw werd gezet voor de fusie in 1977. De constructie verkeert nog in goede staat, alleen zijn de faciliteiten verouderd.”

Herleid tot een jaar
Om kosten te besparen, werd het werk herleid van zes jaar naar één jaar. Het renovatieproject was aanvankelijk ambitieuzer. In 2011 wilde de stad een vijfde verdieping bijbouwen met een panoramische zaal en commerciële ruimtes om te verhuren. “Door de economische toestand die toen heerste hebben we dat risico niet aangedurfd. Het was niet zeker of we wel klanten zouden vinden”, zegt Verstraete. De huidige renovatie moest eigenlijk starten begin 2016, maar werd uitgesteld door een wijziging in het bouwplan.

“Met deze aanpassingswerken maken we het de bezoekers gemakkelijk door hen op het gelijkvloers te ontvangen. Ze hoeven de trappen niet meer te nemen”, zegt Verstraete. “Vanaf maart of april starten we met werken op afspraak. Met een afspraak hoeven de burgers niet lang te wachten en bovendien krijgt het stadspersoneel de kans om dossiers voor te bereiden. Uitsluitend op afspraak werken doen we voorlopig niet.”

Dienstencentrum
“Het stadhuis wordt een ‘dienstencentrum’. Het AGB Aarschot neemt het beheer van het gebouw in handen. Behalve de gemeente zullen in de toekomst nog andere diensten er onderdak vinden, zoals het OCMW of de Maatschappij voor Sociaal Wonen.”

Tijdens de werken blijft het stadhuis toegankelijk voor de burgers via de achterkant van het gebouw. De lift is beschikbaar. De parkings rondom het stadhuis worden afgesloten vanaf maandag 31 juli. Er zullen tijdelijk wel twee parkeerplaatsen van gemeenteraadsleden vrijgehouden worden voor andersvaliden.
Bron hln.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *